Harmonogram warsztatów "Aktywnie w Ekoraju"DZIEŃ I - AKTYWNIE W EKORAJU - ANIMACJA
- rejestracja uczestników,
- spotkanie animacyjne uczestników warsztatów: AUTOPREZENTACJA grup Partnerskich i każdego uczestnika według wcześniej opracowanych schematów prezentacji,
- prezentacja szczegółowego programu warsztatów, roli Partnerów w realizacji zadań, opiekunów projektu, kwestii organizacyjnych,
- podział uczestników na trzy grupy tematyczne (mieszane narodowościowo): Agroturystyka, Produkt kulinarny, Turystyka krajoznawcza.
- Spotkanie integracyjne uczestników . prezentacja założeń wieczornych kursów językowych (podczas których za pośrednictwem tłumaczy uczestnicy będą poznawali podstawowe zwroty grzecznościowe, określenia przydatne w ruchu turystycznym w językach partnerów)
DZIEŃ II - AKTYWNIE W EKORAJU . WIEDZA I DOŚWIADCZENIE
- konferencja otwierająca projekt z udziałem samorządów lokalnych:
- prezentacja idei projektu,
- prezentacje produktów lokalnych przygotowanych przez Grupy projektowe: funkcjonujących na obszarze działania grup, oraz tych których prezentacje zaplanowano w ramach projektu (Grupa z Niemiec przywozi rower dla 6 osób, z Ukrainy sprzęt do rekreacyjnego uprawiania sportów linowych etc.)
Wymagane elementy prezentacji: pomysł, powstanie produktu, finansowanie, funkcjonowanie, promocja.
- Liczba uczestników: 60 osób
Prowadzący - moderowanie spotkania przez doświadczonego animatora ze wsparciem tłumaczy
- Warsztaty - skuteczna promocja produktów turystyki ekologicznej Panel szkoleniowy prowadzony przez eksperta w dziedzinie promowania produktów turystycznych (2 godziny). Po zakończeniu szkolenia zostaną przeprowadzone warsztaty . grupy projektowe z powierzonych materiałów będą budowały stoiska promocyjne i ekspozycje produktów turystyki ekologicznej, hasła reklamowe (1 godzina). Na zakończenie, po zaprezentowaniu stoisk przez grupy prowadzący szkolenie oceni dobre i złe elementy promocji, udzieli praktycznych wskazówek.
- Wieczorny kurs językowy
DZIEŃ III - AKTYWNI W EKORAJU . LEŚNA PRZYGODA CZYLI U ŹRÓDEŁ EKOLOGII
- Przygotowanie i prezentacja międzynarodowej oferty turystycznej pn. LEŚNA PRZYGODA, skonstruowanej w ramach projektu, obejmującej przejażdżki leśnymi ścieżkami rowerowymi, ścieżki dydaktyczne, elementy rodzinnej turystyki krajoznawczej (jako rodzaju turystyki ekologicznej):
- zbieranie fantów, osiąganie celu
- podchody, mały tor linowy.
Podczas warsztatów przeprowadzony zostanie kurs pozyskiwania soku z brzozy.
- Produkt kulinarny: grupy z poszczególnych państw wykonują tradycyjne potrawy kulinarne (wcześniej zostaną poinformowani o możliwości przewiezienia półproduktów) i przygotowują degustację z prezentacją przepisów i tajników wykonania dań. Podczas degustacji nauka podstaw języka. Każda potrawa jest przez grupę opisana i ręcznie zilustrowana.
DZIEŃ IV - TURYSTYKA EKOLOGICZNA JAKO DROGA ROZWOJU
- Warsztaty tematyczne: agroturystyka, produkt kulinarny, turystyka krajoznawcza,
- Wykład na temat tworzenia i standaryzacji produktów w poszczególnych obszarach, prezentacja dobrych praktyk (multimedialna i wyjazd każdej grupy w teren).
Prowadzący: wykładowcy i animatorzy w poszczególnych zakresach tematycznych
Liczba uczestników: 60 osób w 3 grupach tematycznych
- Warsztaty rękodzielnicze - nauka podstawowych technik rękodzielniczych: wiklina, bibuła, wyplatanie z papieru, proste techniki rzeźbiarskie . 3 godzinny panel warsztatów manualnych. Każdy uczestnik dowolnie wybiera sobie warsztaty.
Prowadzący: wykładowcy i animatorzy w poszczególnych zakresach tematycznych
Liczba uczestników: 60 osób w 3 grupach praktycznych
- Spotkanie podsumowujące projekt - uroczysta kolacja podsumowująca projekt i prezentująca umiejętności uczestników w zakresie porozumiewania się w językach sąsiadów.
[POWRÓT]