Jesienne Smaki Warmii - już za nami...JESIENNE SMAKI WARMII - już za nami...
Jesienne Smaki Warmii w pigułce to:
- 4 kategorie konkursowe:
- ryby morskie i słodkowodne na gorąco i zimno (9 zgłoszeń konkursowych),
- przysmaki z kresów w kuchni warmiÅ„skiej (23 zgÅ‚oszenia konkursowe),
- ciekawe potrawy zamknięte w słoiku (13 zgłoszeń konkursowych),
- z warmiÅ„skiego jesiennego ogródka - na sÅ‚odko (10 zgÅ‚oszeÅ„ konkursowych)
- kategoria specjalna: BARY, RESTAURACJE, GOSPODARSTWA AGROTURYSTYCZNE
- 60 pysznych, pachnÄ…cych potraw
- znakomite 6 - osobowe jury
- KAROL OKRASA- Mistrz Kuchni, humoru, dobrego klimatu . PrzewodniczÄ…cy Jury
- Małgorzata Jankowska - Buttitta- znawczyni kuchni Warmińskiej, autorka książki o Smakach Warmii - członek Jury,
- Grażyna Kondek- nauczycielka sztuki kucharskiej - członek Jury,
- Elżbieta Dziemidowicz- przedstawicielka WMZDZ, wytrawny degustator kulinarny - członek Jury,
- Anna Krech- wÅ‚aÅ›cicielka 2 dobromiejskich restauracji, mistrzyni dobrego smaku i klimatycznych wystrojów wnÄ™trz - czÅ‚onek Jury,
- Marzena BiaÅ‚as- doÅ›wiadczona managerka obiektów gastronomicznych - czÅ‚onek Jury
- prawie 200 osób uczestniczÄ…cych w wydarzeniu
- czterogodzinny czas "rywalizacji" i oczekiwania na werdykt
- 19 gÅ‚ównych nagród za wspaniaÅ‚e dania, warmiÅ„skie opowie¶ci (chociaż dla Nas - organizatorów wydarzenia wszyscy uczestnicy zostali laureatami)
- szwedzkie klimaty dzięki obecności 14to - osobowej delegacji z Partnerskiego Leader Blekinge
- ponad 300 kg ryb sprzedanych podczas towarzyszÄ…cego imprezie Jarmarku Rybnego , na 4 stoiskach sprzedażowych przygotowanych przez MirosÅ‚awÄ™ i AnitÄ™ Redka , JadwigÄ™ i Jana Kulewskich, AlinÄ™ i Andrzeja Hirów oraz naszych przyjacióÅ‚ ze Szwecji (Leader Blekinge)
- trzygodzinny program artystyczny z udziałem Kapeli Jakubowej , świątecznej Kapeli oraz TEATRU TAŃCA Z OGNIEM MANDALA prowadzonego przez Dobromiejskie Stowarzyszenie Inicjatyw Społecznych
- degustacje kuchni 3 regionów Europy Wschodniej: kuchni polskiej (bigos), ukraiÅ„skiej (barszcz ukraiÅ„ski i cebulaczki) oraz litewskiej (kindziuki i inne specjaÅ‚y wÄ™dliniarskie oraz litewskie pieczywo)
Laureaci jesiennych Smaków Warmii:
Kategoria RYBY MORSKIE ,SÅODKOWODNE NA GORÄ„CO I NA ZIMNO
- 1 miejsce - IRENA PALMOWSKA "KLOPSIKI RYBNE PO WARMIŃSKU"
- 2 miejsce - KGW BÄ„DLE "BIGOS Z RYBY"
- 3 miejsce - HALINA KUCHTA "PULPETY RYBNE W GALARECIE Z WARZYWAMI"
Kategoria PRZYSMAKI Z KRESÓW W KUCHNI WARMIŃSKIEJ
- 1 miejsce - LUCJA KUCZYŃSKA "GOÅÄ„BKI Z SOCZEWICˇ I GRZYBAMI LEÅšNYMI"
- 2 miejsce - MARIOLA GULBINOWICZ "CZARNINA Z KACZKI Z KLUSKAMI ZIEMNIACZANYMI"
- 3 miejsce - ZOFIA CZUK "KARTACZE W SOSIE GRZYBOWYM"
Kategoria CIEKAWE PRZEPISY ZAMKNIĘTE W SÅOIKU
- 1 miejsce - GENOWEFA DREŹNIAK "CZATNIA Z OWOCÓW"
- 2 miejsce - STOWARZYSZENIE AKTYWNYCH MIESZKAŃCÓW LUBOMINA "LUBIMY LUBOMINO" " GRZYBY W SOSIE SÅODKO-KWAÅšNYM NA ZIMĘ"
- 3 miejsce - HANNA WILCZEK "MARCHEW W ZALEWIE"
Kategoria Z WARMIŃSKIEGO JESIENNEGO OGRÓDKA NA SÅODKO
- 1 miejsce - STOWARZYSZENIE "DOLINA PASÅĘKI" "PLACKI Z CUKINI ,MARCHEWKI I JABÅUSZEK Z DÅ»EMEM Z CUKINI"
- 2 miejsce - MAÅGORZATA GULBINOWICZ "CIASTO MARCHEWKOWE Z DÅ»EMEM Z CUKINII"
- 3 miejsce - ANNA RADZKA "W MALINOWYM CHRUÅšNIAKU"
Kategoria specjalna : Kuchnia WarmiÅ„ska w placówkach gastronomicznych , w której wszyscy Wystawcy zostali nagrodzeni :
- Gospodarstwo Agroturystyczne "Fajne Miejsce" za knedle ze śliwkami i szczupaka faszerowanego
- Centrum Szkoleniowo - Rekreacyjne "Śladami Napoleona" za Karpia po Warmińsku i Pieczeń cielęcą na dziko
- Gospodarstwo Agroturystyczne Elwira Aramowicz za serniczki w sosie śmietanowo - maślanym z Franopola
- Restauracja Sturkö Rökeri za Talerz przysmaków z wÄ™dzarni na wyspie Sturkö
- Vildmarkscafeet Belganet za Superdorsza w dobrym towarzystwie
GRAND PRIX KONKURSU "JESIENNE SMAKI WARMII"
STOWARZYSZENIE PRZYJACIÓÅ WSI BUKWAÅD za "RADUŃSKIE BLINY Z BUKWAÅDZKÄ„ SARNINÄ„"
NAGRODA SPECJALNA KAROLA OKRASY Nagranie specjalnego odcinka programu telewizyjnego gościnnie u Pani KRYSTYNY BUCZYŃSKIEJ za "CHLEB NA ZAKWASIE WG RECEPTURY PRABABCI"
Obiad marzeÅ„, czyli kompozycja potraw - laureatów 1 miejsc konkursowych:
- Przystawka: klopsiki rybne po warmińsku z dodatkiem chlebka na zakwasie
- Danie gÅ‚ówne: GoÅ‚Ä…bki z soczewicÄ… i grzybami leÅ›nymi z dodatkiem tajemniczego sosu CZATNIA Z OWOCÓW
- Deser: placuszki z cukinii, marchewki i jabłuszek z dodatkiem cukiniowej konfitury
Jak było?
Pachnąco, smacznie, gwarno, radośnie.
SUPER CZAS SPĘDZONY W GRONIE PRZYJACIÓÅ KOCHAJÄ„CYCH AKTYWNOŚĆ, ROZWIJAJÄ„CYCH PASJE, MIÅOÅšNIKÓW WARMI I DOBRYCH SMAKÓW.
Już tÄ™sknimy za Smakami Warmii , do których poszukiwania i degustowania zapraszamy na warmiÅ„skich szlakach turystycznych, podróżnych, wÄ™drówkowych.
Jedno jest pewne WARMIA SMAKUJE WYJÄ„TKOWO!!!
[POWRÓT]