Informacje Archiwalne


* Wpisz szukane słowo min 4 znaki

Przeszukuj lata 2010
2011
2012
2013
2014
2015
Przeszukuj
Szukaj w tytułach informacji
Szukaj w treści informacji

Pokaż wszystkie informacje z


Letnie Smaki Warmii


 

Marchewka po chłopsku, chleb żytni na zakwasie, tarciuchy z kapustą. To tylko kilka typowych warmińskich dań, które stały się głównym tematem konkursu kulinarnego "Letnie Smaki Warmii" zorganizowanego przez Lokalną Grupę Działania "Warmiński Zakątek". W konkursie zorganizowanym w Ośrodku Wypoczynkowym "Leśne Wzgórze" w miejscowości Swobodna mogły wziąć udział organizacje pozarządowe, grupy nieformalne, osoby indywidualne oraz restauratorzy z których terenem zamieszkania lub działania jest dziewięć gmin zrzeszonych w LGD. W sumie przyjęto 29 zgłoszeń potraw i napitków.

Organizacje i osoby indywidualne miały do wyboru przygotowanie jednej potrawy spośród takich kategorii, jak: ryby, mięsa, ziemniaki, przetwory tradycyjne, dania mączne i wędzonki mięsne. Dla restauratorów z kolei przygotowano dwie kategorie: bigos lub kluski. Niestety nie wszystkie kategorie spotkały się z zainteresowaniem uczestników. W konkursie zabrakło wędzonek mięsnych, nie zgłosili się także żadni restauratorzy. Nie zachwiało to jednak w żadne sposób organizacją konkursu.

Dania konkursowe oceniano w pięciu kategoriach: smak, dobór składników, wygląd, aranżację oraz regionalizm. W tym celu wybrano specjalne jury, w którego skład wchodziły cztery Panie, niewątpliwie specjalistki w dziedzinie kulinariów:

  • Pani Alicja Siteń - właścicielka piekarni "Złoty Róg" w Dobrym Mieście,
  • Pani Anna Krech - właścicielka Ośrodka Wypoczynkowego "Leśne Wzgórze", w którym odbył się konkurs,
  • Pani Maria Janczewska - pracownica jednego z olsztyńskich hoteli, miłośniczka kulinariów doskonale znająca tajniki kuchni warmińskiej,
  • gość specjalny i prawdziwy autorytet jeśli chodzi o tradycyjną kuchnię warmińsko-mazurską Pani Małgorzata Jankowska - Buttitta, która przyjechała na konkurs ze swoją książką "Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur".

Skład jury uzupełniło dwóch gości z Ukrainy:

  • Państwo Yurij i Victoria Khomenuk, przyjaciele współpracujący z "Warmińskim Zakątkiem" już od dłuższego czasu.



Nie można było sobie wyobrazić lepszego składu jury. Wszystkie cztery Panie są pasjonatkami gotowania i znają się na rzeczy jak nikt inny. Podniebienia naszych wschodnich sąsiadów natomiast nieprzyzwyczajone do polskich smaków nadały konkursowi pewnej obiektywności. Rangę imprezy podnieśli swoją obecnością Pani Urszula Pasłowska - Wicemarszałek Województwa Warmińsko-Mazurskiego oraz Pan Zygmunt Kiersz - Dyrektor Ośrodka Doradztaw Rolniczego w Olsztynie. Ostatecznie po przeliczeniu punktów i burzliwej naradzie jury wybrało przepisy kulinarne, które wzbudziły ich sympatię na tyle mocno, by wybrać zwycięzców jednogłośnie.

  • W kategorii ryby pierwsze miejsce zajęło Stowarzyszenie na rzecz rozwoju wsi Sarnowo ze Szczupakiem faszerowanym w galarecie.
  • W daniach mięsnych pierwsze miejsce przypadło Pani Juliannie Miąsko za kurczaka faszerowanego.
  • Chleb żytni na zakwasie autorstwa Pani Bożeny Sekulskiej wygrał w kategorii dania mączne.
  • Kategoria ziemniaki to Tarciuchy z kapustą według przepisu Koła Gospodyń Wiejskich "Aksamitka".
  • W przetworach tradycyjnych pierwsze miejsce zajął Marek Skupiński ze swoimi nalewkami.



Konkursowi kulinarnemu towarzyszył "Swobodny przegląd aktywności kulturalnej", na którym wystąpiły zespoły artystyczne z okolicznych gmin. Na scenie pojawiły się takie kapele jak: "Warfaro" z Dobrego Miasta, Zespól tańca nowoczesnego "ATUT" z Jezioran czy Zespół Seniorów "Promień" z Górowa Iławeckiego. Recital dała zdolna wokalistka Agnieszka Kubik z Jezioran, zaśpiewała także rodzina muzykująca Państwa Kubińskich z Dobrego Miasta oraz człowiek orkiestra Stefan Piotrowski. Jako gwiazda wieczoru wystąpił Walerian Ostrowski z zespołem. Publiczność miała także okazję posłuchać tradycyjnej gwary warmińskiej zaprezentowanej przez Panów Edwarda Cyfusa i Łukasza Rucha. Dla niewyżytych artystycznie zorganizowano warsztaty malowania na desce, które poprowadzili Państwo Ewa i Tadeusz Maculewiczowie. Swoje wyroby kulinarne zaprezentowała także restauracja "Leśne Wzgórze", pokaz przyrządzania żurku, którego można było później spróbować zgromadził sporą widownię. Dla tych, którym sumienie wypomniało ilość skosztowanych dań przygotowano coś specjalnego. Do wspólnego spalania kalorii zaprosiła Pani Julita Wasilewska ze swoim kursem tańca Latino. Na początku było trochę ociężale ale później wszyscy świetnie się bawili do późnego wieczora.

Konkurs "Letnie Smaki Warmii" z założenia miał kilka celów m.in.:

  • promowanie potraw regionalnych kojarzonych z Warmią,
  • aktywizacja Kół Gospodyń Wiejskich i sołectw
  • czy "odkrywanie" indywidualnych talentów kulinarnych i promowanie dobrych restauracji.


Ale to nie wszystko, bo konkurs miał być głównie dobrą zabawą i okazją do integracji oraz budowy więzi w społecznościach lokalnych.

Pierwsze miejsce w kategorii dania mięsne - kurczak faszerowany


Ocena potraw przez jury


Pierwsze miejsce w kategorii przetwory tradycyjne - nalewki


Wręczanie nagród


Występ gwiazdy wieczoru Walerian Ostrowski z zespołem





Prezentacja kulinarna restauracji "Leśne Wzgórze"


Rodzina muzykująca Państwa Kubińskich


Stoisko kulinarne


Stoisko kulinarne

 

 

[POWRÓT]

Rok 2015

Rok 2014

Rok 2013

Rok 2012

Rok 2011

Rok 2010