Nieformalna grupa „Energiczni z WÄ™goryt”, którÄ… stworzyÅ‚y 3 liderki Alicja Tabaka, Izabela ZieliÅ„ska oraz Wioletta Sobczak pozyskaÅ‚y dofinansowanie na przeprowadzenie warsztatów kulinarnych „WÄ™goryty, tu każdy jest syty”, z FUNDUSZU INICJATYW OBYWATELSKICH - WARMIA MAZURY LOKALNIE, który jest dziaÅ‚aniem realizowanym w ramach Funduszu Inicjatyw Obywatelskich na lata 2014 - 2020, Priorytet 1 MaÅ‚e Inicjatywy.
- PomysÅ‚ przeprowadzenia warsztatów narodziÅ‚ siÄ™ podczas wspólnych spotkaÅ„ z mieszkaÅ„cami – mówi Alicja Tabaka. - Nasze soÅ‚ectwo bogate jest w sady owocowe, mamy jabÅ‚onie, Å›liwki, grusze, plantacje malin, porzeczki. Sposobem mieszkaÅ„ców na projekt byÅ‚o wykorzystanie zasobów naturalnych i przypomnienie tradycji robienia dżemów, powideÅ‚, konfitur, marmolad i soków z produktów naturalnych, ekologicznych upraw i przydomowych ogródków. Na realizacjÄ™ projektu udaÅ‚o siÄ™ pozyskać ponad 2 tys. zÅ‚. – DziÄ™ki dofinansowaniu na potrzeby projektu kupiliÅ›my m.in. sokowirówkÄ™ oraz wielofunkcyjny robot kuchenny – mówi Alicja Tabaka. Warsztaty kulinarne przeprowadzone w Å›wietlicy wiejskiej w WÄ™gorytach cieszyÅ‚y siÄ™ dużym zainteresowaniem. Na zajÄ™cia przychodzili zarówno doroÅ›li jak i dzieci. - NajmÅ‚odsza uczestniczka warsztatów 4-letnia Hania dzielnie pomagaÅ‚a przygotowywać pyszne konfitury – mówi Alicja Tabaka. – WÅ›ród uczestników mieliÅ›my również chÅ‚opców, którzy z chÄ™ciÄ… poznawali kulinarne tajniki. – Najbardziej podobaÅ‚o mi siÄ™ robienie rogalików – mówi trzynastoletni Szymon. – Na zajÄ™cia przychodziÅ‚em z mamÄ… i braćmi, którzy też lubiÄ… gotować. NajdziwniejszÄ… rzeczÄ… jakÄ… robiÅ‚em na warsztatach to dżem z jarzÄ™biny i nutella ze Å›liwek.
Docenili kreatywność
Wszystkie pysznoÅ›ci, które uczestnicy przygotowali w trakcie warsztatów można byÅ‚o spróbować na uroczyÅ›cie przygotowanej degustacji, na którÄ… zostali zaproszeni mieszkaÅ„cy WÄ™goryt. WÅ›ród obecnych byÅ‚a również Jadwiga Gut, Wójt Gminy Bartoszyce, która nie kryÅ‚a podziwu dla talentu kulinarnego mieszkaÅ„ców. – CieszÄ™ siÄ™ z kreatywnoÅ›ci mieszkaÅ„ców i faktu, że na degustacjÄ™ przygotowali tak wiele pysznych i zdrowych produktów. Takie inicjatywy oddolne to również możliwość miÅ‚ego spÄ™dzenia czasu i okazja do integracji. Efekt finalny warsztatów doceniÅ‚a również Olga Lompa, szef kuchni w PaÅ‚acu Galiny. – Jako szef kuchni staram siÄ™ także korzystać z naturalnych i ekologicznych produktów, szukam inspiracji siÄ™gajÄ…c do starych, sprawdzonych przepisów. GratulujÄ™ inicjatywy majÄ…cej na celu przybliżenie - zwÅ‚aszcza mÅ‚odszym uczestnikom - tradycji robienia przetworów - mówi Olga Lompa. Na zakoÅ„czenie warsztatów w ramach promocji dobrych praktyk grupa nieformalna pojechaÅ‚a na wizytÄ™ studyjnÄ… do Blanek „Wioski Zielarskiej” koÅ‚o Lidzbarka WarmiÅ„skiego. – WieÅ› Blanki jest jednÄ… z nielicznych wiosek tematycznych na terenie naszego województwa – mówi Åucja KuczyÅ„ska, z Grupy Nieformalnej „Babki Zielarki”. - Jednym z gÅ‚ównych celów naszej dziaÅ‚alnoÅ›ci jest promowanie gminy Lidzbark WarmiÅ„ski poprzez zielarstwo i ekologiÄ™. - Podczas spotkania dowiedzieliÅ›my siÄ™ o historii powstania „Wioski Zielarskiej” oraz sposobach wytwarzania leczniczych nalewek – mówi Alicja Tabaka. – „Babki Zielarki” jest dla nas inspiracjÄ… na to, jak z maÅ‚ego zielnika wyrósÅ‚ pomysÅ‚ na dziaÅ‚alność dla caÅ‚ej wsi.
[POWRÓT]Rok 2015
Rok 2014
Rok 2013
Rok 2012
Rok 2011
Rok 2010